Portugal brukar vanligtvis dyka upp i slutet av turneringar då det verkligen gäller och EM 2016 har visat sig vara precis samma sak. Efter oavgjorda matcher mot Island, Österrike och Ungern lyckades laget ta sig vidare till knockout-stadiet där man nätt och jämnt slog Kroatien med strafftid och snubblade närmast förbi ett blygt Polen innan laget tog sig till semifinalen.

Efter att blivit beskrivna som ett enmannalag i många artiklar har Wales visat sig vare mycket mer än så. I landets första större internationella turnering sden 1958 har Chris Colemans lag enkelt gjort sig av med både Slovakien och Ryssland och kämpade för att slå Nordirland i den 16:e rundan. Laget imponerade sedan fotbollsvärlden med en välförtjänt seger över favoriterna Belgien i kvartsfinalen.

euro-2016

Portugal vs Wales – H2H statistik

Om du enbart kollar på lagens historia finns det inte mycket att gå på för att förutspå hur matchen kommer att gå.

Portugal och Wales har bara spelat mot varandra tre gånger, och två av matcherna tog plats 1949 och 1951. Portugal vann den första med 3-2 tack vare mål från Patalino, Manuel Vasques och Jose Mota. Två år senare var det Wales tur att vinna när de besegrade Portugal i Cardiff med 2-1 då både Trevor Ford och Mal Griffiths gjorde mål.

Den senaste matchen var i uppvärmning inför EM 2000. Luis Figo, Ricardo sa Pinto och Capucho gjorde mål för Portugal och gav dem deras 3-0 seger i Chaves.

Väntad taktik

Portugals taktik under EM 2016 har hitills varit något märklig, men det kommer förmodligen inte att ändras innan matchen. Cristiano Ronaldo kommer att vara i den fronten tillsammans med mittfältaren Nani och den lovande tonåringen Renato Sanches. Än så länge har William Carvalho varit Portugals bästa spelare men kommer att missa den här matchen och ersätts förmodligen av Joao Moutinho. Förvänta dig att Portugal kommer att hålla sig tillbaka och hoppas att Ronaldo eller Sanches lyckas åstadkomma något på den andra änden.

Wales saknar två viktiga spelare och James Collins är den mest trolige ersättare för Ben Davies men det kommer i sin tur att göra försvaret mindre rörligt. Dave Edwards, Andy King eller Jonathan Williams är alla troliga som ersättare för Aaron Ramsey. Wales kommer förmodligen att försöka återskapa deras taktik mot Belgien där man skapade tryck medan Gareth Bale gör vad han kan med hans relativt fria roll och Hal Robson-Kanu jobbar hårt för att utmana det portugisiska försvaret.

Portugal vs Wales odds & marknader

De bästa matcherna i större turneringar faller ofta i en av två kategorier; matcher där det är action och energi från början till slut, eller strategiska matcher som snarare liknar schack. Den här matchen i semifinalen kommer troligtvis att vara det senare. Vänta dig att kommentatorerna kallar den  ‘en match för riktiga  purister’ vid halvtid.

Med ett omvandlat och märkbart mer långsamt försvar i centrum kommer Coleman att vara mest oroad över att det lämnas plats för Ronaldo och Nani att ta sig igenom så Wales väntas hålla sig tillbaka något mer än vad man gjorde mot Belgien. Det blir så klart inte bättre av att Aaron Ramsey inte kommer att spela. Portugal kommer också att bättre matcha Wales i mitten av fältet vilket kan sluta i ett mittfält som är alltför trångt och hindrar båda sidor från att tasig framåt.

Portugals taktik i större turneringar verkar ofta vara något försiktiga och deras bästa chans för att göra mål – Ronaldo – är instängd i en roll som bara hindrar hans potential. Det är inte troligt att laget kommer att vara mer vågade i den här matchen heller. Semifinalen kommer troligtvis att vara timid och med få chanser till mål. Att backa en oavgjord match  på 3.05 hos ComeOn är ett smart val.

Odds för första mål

Det är frestande att inte backa någon alls som målskytt i den här matchen men det valen verkar vara lite för populärt på marknaden och odds på över 5 är inte särskilt frestande alls. Istället kan detvara en bra idé att bortse från uppenbara namn som Ronaldo, Bale och Nani i marknaden för första mål. Wales Robson-Kanu är visserligen intressant men han kommer troligtvis att hållas tillbaka av det portugisiska försvaret så ett bättre val är Portugals Renato Sanches. Han kommer troligtvis få möjlighet att ta sig igenom och har ett bra öga för målchanser. Backa honom som första målskytt på 7.60 hos Redbet.

Odds för totala mål

Wales har lyckats med att hålla stadiga resultat under deras kvalificering och om man bortser från den oavgjorda matchen med 3-3 mot Island har Portugals matcher bara producerat 4 mål under fulltid. Det vore inte särskilt förvånande om den här semifinalen är bristfällig när det gäller action och det känns därför som ett bra val att back Under 2.5 mål på 1.53 hos Ladbrokes.